Üye Girişi

Bir hesabınız mı var Giriş Yap

Bir hesabınız mı var Giriş Yap

Kişisel verileriniz, Kvkk Metni kapsamında işlenmektedir. “Kayıt Ol” butonuna basarak Üyelik Sözleşmesi’ni okuduğunuzu ve kabul ettiğinizi onaylıyorsunuz.

Kuşadası Gezilecek Yerler Listesi

Onur Öztürk 2023-02-17
Kuşadası Gezilecek Yerler Listesi

Kuşadası Gezilecek Yerler Listesi

Türkiye’nin önemli turizm bölgelerinden olan Kuşadası Ege bölgesinde yer alan Aydın iline bağlıdır. Aydın merkeze 71 kilometre uzaklıkta olan Kuşadası çok fazla kültürel zenginliğe ve turistik otellere ev sahipliği yapmaktadır. Türkiye’nin 3. Büyük limanı olarak bilinen bölge, uygun liman ve coğrafi yapısı sebebi ile gemiz turizminde önemli bir role sahiptir. Yer aldığı körfez bakımından eski çağlardan bu zamana kadar birden fazla medeniyeti içinde barındırmıştır. İyonlular tarafından ‘’Neopolis’’ ismi ile kurulmuş daha sonra Perslerin buyruğu altına girmiştir. 1086 yılında I. Süleyman Şah’ın bölgeyi fethetmesi ile Selçuklu devletine, I. Haçlı seferi sonrasında ise Bizanslıların eline geçen bölge 1413 yılında Çelebi Mehmet tarafından Osmanlı İmparatorluğuna katılmıştır.  Kuşadası şehir surları da Çelebi Mehmet tarafından inşa edilmiştir. 

EN İYİ 10 YER ÖNERİSİ

Kuşadası, yoğun bir tarihi geçmişe dayalı olarak günümüzde turizm ve sporunda canlandığı bölge olarak bilinmektedir. Birden fazla çağa şahitlik ettiği için Hristiyanlarında yoğun ilgisini çekmektedir. Bölgeye yerli yabancı turist ziyareti her mevsim devam etmektedir.

1.Dilek Yarımadası Büyük Menderes Deltası Milli Parkı

Dilek yarımadası 1966 yılında park statüsü kazanmıştır ve 1994 yılında bu statüye Büyük Menderes Deltası eklenmiştir. 27 bin 675 hektarlık bir alana sahip olan bu park birçok kuş, bitki ve memeli türlerin ev sahipliği yapmaktadır. Dilek yarımadası içerisinde 36 tür memeli, 42 tür sürüngen ve 45 farklı deniz canlısı bulunurken Büyük Menderes Deltasında 256 adet kuş türü yaşamaktadır. Üç adet seyir terasından Yunanistan’ın Samos adasını, Olukludere Kanyonu’nu, Kuşadası’nı ve Dilek Dağı’nı izleyebilirsiniz. 

 

2. Güvercinada Kalesi

1950 yıllarında sadece sandallar ile ulaşılabilen ve daha sonra mendirekle karaya bağlanan kaleye günümüzde yoğun ilgi gösterilmektedir. Kuşadası körfezinin ağzında limanı korumak adına Osmanlı Dönemi’nde, Mora isyanı sırasında Barbaros Hayrettin Paşa tarafından inşa ettirilmiştir. 1830 yıllarına dayanan tarihi ile adanın ismi Evliya Çelebi’nin Seyahatname’sinde de geçmektedir. Bir diğer ismi ile Korsan kalesi olarak bilinen kalede bir gözetleme kulesi de bulunmaktadır. Kuşadası merkeze 10 dakika yürüyüş mesafesinde bulunan kaleye yürüyerek ya da araç ile ulaşabilir 09:00-22:00 saatleri arasında ücretsiz ziyaret edebilirsiniz.

 

3. Kaleiçi

Bölgenin simgesi haline gelen Kaleiçi, tarihi evleri ve Arnavut kaldırımlı sokaklarıyla yoğun ziyaretçi ağırlamaktadır. Kaleiçi içerisinde takı dükkanlarını, eğlence mekanlarını, restoran ve kafeleri, antika bibloları ve tabloları, tarihi kilimleri ve aksesuarları barındırmaktadır. Yani hem görsel anlamda sizi sokaklarında tarihe hapsedecek hem sevdikleriniz veya kendiniz için dilediğiniz gibi alışveriş yapabilmenizi sağlayacak mutlaka görülmesi gereken yerlerin başında gelmektedir. 

 

4. Efes Antik Kenti

Kuşadası’na yarım saat uzaklıkta olan antik kent büyük bir tarihi öneme sahiptir. M.Ö 9000 yılına dayanan tarihi yapı Antik Yunan ve Roma kenti olarak bilinmektedir. Dünyanın yedi harikasından biri olan Efes Antik kent Anadolu’nun eski ana tanrıça (Kybele) geleneğine göre en büyük tapınak olarak bilinen Artemis tapınağına ev sahipliği yapmaktadır. Çok büyük bir alana sahip olan kentin içerisinde Magnesia kapısı, Doğu Gymnasionu ve Devlet Agorası Hamamları, Devlet Agorası ve Bazilika, Odeon, Prytaneion, Domitanus Tapınağı, Pollio Çeşmesi, Memmius Anıtı, Herakles Kapısı, Kuretler Caddesi, Skolastika Hamamları ve Latrina gibi önemli yapıları da bulundurmaktadır. Kenti dini bayramlar hariç her gün  08:30-17:00 saatleri arasında belirli bir ücret ile yada müze kart ile ziyaret edebilirsiniz.

 

5. Öküz Mehmet Paşa Kervansarayı

1618 yılında Sadrazam Öküz Mehmet Paşa tarafından inşa ettirilen kervansaray dikdörtgen avlu etrafında kalın duvarlı iki katlı bir yapıdadır. Kervansaray içerisinde yer alan odaların bir kısmı günümüzde otel olarak kullanılıp turizme kazandırılırken, kervansaray avlusu 400 kişi kapasiteli açık hava restoranı olarak hizmete devam ediyor. Tarihi yapısı, konaklayabilme avantajı ve mutfağının muhteşem lezzetleri sayesinde yerli yabancı yoğun turist ağırlamaktadır.

 

6. Necati Korkmaz Mikro Minyatür Müzesi

Türkiye’de 2018 yılında açılmış olan ilk minyatür müzemiz Barcelona ve Kiev’den sonra Dünya üçüncüsü olarak kayıtlara geçmektedir. Müzede dünyanın en küçük eserleri sergilenmekte olup bu eserler büyüteç veya mikroskop olmadan görülemiyor. Kurucusu Necati Korkmaz’ın eserlerinin yer aldığı müzenin en ilginç parçalarından biri, üzerinde Allah’ın doksan dokuz isminin yazılı olduğu incir çekirdeğinden yapılmış olan tespihtir. Bunun dışında dünyanın en küçük Kur’an-ı Kerim’i, saç teline yazılmış besmele, ve yine dünyanın en küçük bibloları yer almaktadır. Yaklaşık 40 eserin sergilendiği bu müze 09:00-18:00 saatleri arasında ziyarete açıktır.

 

7. Oleatrium Zeytin ve Zeytinyağı Tarihi Müzesi

2011 yılında zeytinin Anadolu ve Akdeniz tarihi ile bağını yansıtmak amacı ile açılmış olan müze, 2012 yılında özel müze statüsü kazanmıştır. Müzede Antik dönemden günümüze zeytinin, zeytinyağına dönüşümü ele alınıyor. 3 bin metrekarelik alana sahip olan müze içerisinde dış bahçe, iç bahçe, lobi ve 11 adet sergi salonu barındırıyor. Her bir salonu ayrı bir özelliğe sahip olan müzede hediyelik eşyalar, zeytinyağları ve şaraplar bulunuyor. 

8. Pamucak Plajı

Plajları ve denizi ile ünlü olan Kuşadası’nın en önemli plajlarından biri olan Pamucak mavi bayrağa sahiptir. Gebekirse Gölü Milli Parkı içerinde yer alan plajın denizinin içi de kumdan oluşmaktadır. Hem deniz, kum, güneş turizmi yapabileceğiniz hem piknik yapıp günü değerlendirebileceğiniz bir plajdır. 5 kilometre uzunluğa sahip olan plaj Kuşadası’na 14 kilometre uzaklıktadır. 

 

9. Zeus Mağarası

Dilek yarımadası milli parkında yer alan Zeus Mağarası adını Yunan Mitolojisinin en bilinen tanrılarından gök tanrısı Zeus’tan almaktadır. İnanışa göre Zeus, denizler tanrısı olan Kardeşi Poseidon’u her öfkelendirdiğinde, elindeki üçlü yabasıyla denizleri alt üst edip tsunami yaratan Poseidon’un gazabından korunmak için bu mağaraya sığınırmış. Başka bir inanışa göre ise kraliçeler ve prensesler bu mağarada yüzerler ve mağaraya dikkatli baktıklarında Zeus’un yüzünün yansımasını görürlermiş. Yer altı sularının aşınması ile mağara içerisinde bir göl oluşmuştur ve ziyarete gelen turistler bu gölde yüzebilmektedir. Su derinliği 5 metre olup, kayaçların altına ilerledikçe 10 metreyi bulmaktadır. 

 

10. Adaland

Yetişkinler ve çocuklar için çeşitli aktiviteler barındıran su parkı eğlenceli bir gün geçirmek adına güzel bir tercih olacaktır. Birden fazla çeşitli su kaydırağı, rafting ve yunuslarla yüzmek için ayrı bir havuzu da bulunan park içerisinde yüzen oyuncaklar, korsan gemisi, su canavarları, mantar duş, havada 360 derece tam tur atan Loop Pink& Loop Blue kaydırağı, turkuaz Freefall kaydırağı, Slide&Fly, 406 metre uzunluğundaki Amazon aile kaydırağı, Tarantula ve Çılgın Nehir gibi alanlar bulunmaktadır. Adaland 10:00-18:00 saatleri arasında güzel bir zaman geçirmeniz için ziyaretçilerini beklemektedir. 

 

KUŞADASI'NI KEŞFEDİN

Kuşadası sadece bir turistik tatil beldesi olmayıp, tarihi ve kültürel yapısı ile de göz doldurmaktadır. Çeşitli turlar ile rehber eşliğinde yapıların tarihçesini dinleyerek gezebilir veya kendiniz şahsi olarak müze kart yardımı ile bir rota oluşturabilirsiniz. Aynı zamanda mavi bayraklı muhteşem plajlarında yüzebilir, su sporları yapabilir, tekne ile koyları dolaşabilirsiniz. Sizler için gitmeden önce fikir edinebileceğiniz bu yazımızı, geziyi gerçekleştirdiğiniz zamanlarda hatırlamanız dileğiyle keyifli turlar dileriz.

yorum Yap