Üye Girişi

Bir hesabınız mı var Giriş Yap

Bir hesabınız mı var Giriş Yap

Kişisel verileriniz, Kvkk Metni kapsamında işlenmektedir. “Kayıt Ol” butonuna basarak Üyelik Sözleşmesi’ni okuduğunuzu ve kabul ettiğinizi onaylıyorsunuz.

Didim'de Gezilecek Yerler Listesi

Onur Öztürk 2023-02-17
Didim'de Gezilecek Yerler Listesi

Didim'de Gezilecek Yerler Listesi

Eski ismi Yenihisar olarak bilinen Didim, Aydın’ın en çok turist ağırlayan ilçelerinden biridir. İklimi bakımından yaz kış ziyaret edilebilecek potansiyelde olan bölge, cam gibi denizi ve uzun plajları ile de ünlüdür. M.Ö 8000’li yıllara dayanan tarihine bakılınca Mikenler, Giritliler ve Akalıların hüküm sürdüğünü ve sonrasında Persler, Romalılar ve Bizanslıların eline geçtiğini görüyoruz. 1071 Malazgirt Savaşı’nda Karia sınırları içine girerek Türkler tarafından alınmıştır. 1413 yılında Osmanlı hakimiyeti altındayken 14. Yüzyılda olan depremle büyük hasar görmüştür. 1980 yılında turizmin canlanması ile Yenihisar ismini alarak 1991 yılında şehir olmuştur. 1999 yılında ise Didim olarak değişen ismi ile günümüze kadar taşınmıştır.

En İyi 13 Yer Önerisi

Didim ekonomisini turizm ve tarımdan sağlamaktadır. Yazın iklimi dolayısıyla çok fazla turist ağırlayan bölge, buğday ve pamuk yetiştirilmesinde de önde gelmektedir. 

Apollon Tapınağı

Unesco Dünya Miras listesinde yer alan tapınak Didim denildiğinde görülmesi gereken yerler listesinin başında yer almaktadır. Didyma Antik şehri içinde yer almakta olup Roma ve Antik Yunan çağından bugüne kadar korunarak getirilmiş önemli bir yapıdır. Zeus ile Leto’nun oğlu Apollon adına yapılmıştır. Diğer adı Didyma, yani ikiz kardeş olarak bilinmektedir. Bu ismin verilmesinin sebebi de Tanrıça Artemis ile Apollon’un ikiz kardeş olmasıdır. Tapınağın girişinde altın harflerle Yunanca ‘gnothi seauton’ yanı ‘kendini bil’ yazmaktadır.

 

Priene Antik Kenti

Bir Yunan Antik kenti olarak bilinen Priene, Mykale Dağı yamaçlarına İyonyalılar tarafından Pytheos isimli mimara yaptırılmıştır. 370 metre yükseklikte bir kaya üzerine konumlandırılmış olması kentin farklı yerlerden görülebilmesini de sağlamaktadır. Tarihi M.Ö 7. Yüzyıla dayanmaktadır.

 

Milet Tiyatrosu

150 metre uzunluğa sahip tiyatro Roma döneminden günümüze taşınmıştır. Tiyatro, Roma imparatoru Marcus Avrelius tarafından yapılmıştır. Helenistik dönemde 5.000 kişilik kapasitesi olan yapı Roma döneminde restore edilerek kapasitesi 15 binin üzerine çıkarılmıştır. M.Ö 350 yılında akustik ses yayılımına çok dikkat ederek inşa edilmiştir. 

 

Milet Müzesi

Müzede Milet antik kenti kazılarından çıkarılan eserler sergilenmektedir. 1973 yılında ziyarete açılmış fakat can ve mal güvenliği korkusu ile daha sonra kapatılmıştır. 2011 yılında yeni binasına taşınmış ve tekrar ziyarete açılmıştır. Müze iki ayrı bölümden oluşmaktadır. Kazı çalışmasından çıkarılan eserler hem kapalı alanda hem bahçe bölümünde sergilenmektedir. Bahçe bölümünde yazıtlar, lahitler ve sütunlar sergilenmekte olup müze binasının içerisinde Apollon tapınağı ve Priene Antik kent kalıntıları sergilenmektedir. Müze içerisinde farklı farklı çağlara ait toprak yapımı eşyalar, paralar, sikkeler ve süs eşyaları da bulunmaktadır. 

 

Altınkum Plajı

Türkiye’nin en ünlü plajlarından biri olan Altınkum plajı çok fazla turist ağırlamaktadır. Adı üstünde altın rengi bir kuma sahip olan plaj, mavi bayrak sertifikasına sahip olup yılın 7 ayı boyunca denize girme fırsatı sunmaktadır. Sığdan derinleşen bir denize sahip olan bu plaj Didim şehir merkezine 2 kilometre uzaklıktadır. Aynı zamanda su sporlarına da ev sahipliği yaptığı için yelken, sörf ve su paraşütü gibi birden fazla seçeneğiniz olacaktır. 

 

Akbük

Tertemiz doğası, muhteşem plajı ve berrak denizi ile Didim’in 23 kilometre uzağında bulunan bölge Yavan, Çukur ve Yarık adında üç ayrı koya sahiptir. Su sporları ve balıkçılık konusunda da elverişli olan Akbük, tüm gününüzü huzurlu ve bok aktiviteyle geçirmenizi sağlayacaktır. Olta balıkçılığı veya ağ balıkçılığı yapılabilen bölge çıkarılan balıkları çevre restoranlarda taze taze yeme imkanı da bulabilirsiniz. 

 

Saplı Ada

Akbük’ün en ünlü yerlerinden olan ada, bakanlık tarafından sit alanı ilan edilmiştir. Tarihi M.Ö 6. Yüzyıla dayanan Saplı Ada’ya deniz üzerinden yürüyerek geçilmektedir. M.Ö 1500 yılında Ege Denizi’nde meydana gelen volkanik patlama sonrası çevreye yayılan kül kalıntıları bugün bile ada üstünde görülebilmektedir. 

 

Tavşan Burnu Tabiat Parkı

Denize sıfır konumunda olması büyük avantaj olan tabiat parkı aynı zamanda bir orman içerisinde yer almaktadır. Yani hem bol yeşillik hem mavi görüntüyü göz alabildiğine yaşayacağınız bu doğa harikası park Didim merkeze 6 kilometre mesafededir. Kamp yapmaya da çok müsait olması sebebi ile karavan veya çadır tatili de yapabilirsiniz. Günübirlik ziyaret etmek isterseniz hem denize girebilir hem orman içerisinde piknik yapabilirsiniz. 

 

Bafa Gölü

Didim merkeze 16 kilometre mesafesi bulunan göl Menteşe Dağları’nın içerisine kadar girmektedir. 60 km2 genişliğine sahip olan göl, Latmos Körfezi’nin denizle bağlantısını Menderes Nehri’nin getirdiği alüvyonlar sebebi ile kesmiştir. 1989 yılında Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı kararı ile tabiat parkı ilan edilmiş ve günümüzde en önemli kuş cennetlerinden biri olarak kabul edilmiştir. Park içerisinde çeşitli bitki ve hayvan türlerine rastlayabilirsiniz. 22 sürüngen ve 19 memeli çeşidine ev sahipliği yapması ziyaretçilerin ilgisini çekmektedir. Her mevsim ziyaret edilebilen ve her mevsim ayrı bir güzelliğe sahip olan göl görülmesi gereken doğa harikalarının başında gelmektedir. 

 

Akköy

Didim merkeze 17 kilometre mesafede bulunan köy, Rum ve Osmanlı mimarisine ait taş evleri ile ünlüdür. Yaşayan halkı sayesinde köy konseptinden hiç çıkmayan bölge de köy kahvehanelerinde köylülerle sıcak sohbetler edip perşembe günleri kurulan köy pazarından doğal ürün alışverişi yapabilirsiniz. 

 

Culin Mağarası

Bu doğa harikasına Akbük Bozdoğanlılar sitesinden ufak bir tırmanışla ulaşabilirsiniz. 200-250 metre derinliğe sahip olan bu mağara halk arasında Kuşini, Güvercin ve Bardin olarak da biliniyor. Taşlık ve kayalık bir zemin üzerinden tırmanacağınız için yeterli ekipmanlarınızın olduğuna emin olmanız gerekmektedir. Yaz ayları çok fazla sürüngen ile karşılaşabileceğinizden bahar aylarını tercih etmeniz çok daha iyi olacaktır. Mağara içerisinde yosun tutmuş kayaları ve kırlangıçları çok daha yakından görebilirsiniz. 

 

Didim Aquapark

Hem çocuklar için hem yetişkinler için muhteşem bir aktivite ve eğlence alanıdır. 2005 yılında hizmete açılmış olup 5 bin kapasitelik bir alana sahiptir. İçerisinde farklı farklı konseptlerde su kaydırakları, yüzme havuzları, voleybol havuzu, trambolin, restoran ve dinlenme alanları bulundurmaktadır. 10:00/18:00 saatleri arasında açık olan bu parkta inanılmaz bir gün geçireceğinize eminiz. 

 

Doğanbey Köyü

Ziyaret ettiğinizde masallardan fırlamış bir görüntü ile karşılaşacağınız bu köy Rum ve Türk mimarisinin karışımını yansıtmaktadır. Eskiden bir Rum köyü olarak bilinen Doğanbey’in eski adı ‘’Domatia’’ olarak bilinmektedir. Türklerin bölgeyi terk edip 2 kilometre ileriye taşınmasıyla köy eski ve yeni olarak 2 bölüme ayrılmıştır. Köy içerisinde bulunan yürüyüş parkurlarında trekking yapıp dağ bisikleti turlarına da katılabilirsiniz. 

 

 

Didim’i Keşfedin

Eski çağları buram buram yansıtan kalıntıları, muhteşem mavi bayraklı plajları, el değmemiş koyları ile yaz kış demeden her mevsim ziyaretçi ağırlayabilen bölgeyi mutlaka ziyaret etmelisiniz. Yaz sezonu erken açılıp geç kapandığı için iklimi dolayısı ile illaki şu dönem ziyaret edilmelidir diye bir kaide yoktur. Gitmişken Didim’e özgü olan Kaşopita, lop incir, tarhana gibi lezzetleri denemeden ve sevdiklerinize de almadan dönmeyiniz. Sizler için bu he turistik hem tarım için vazgeçilmez olan bu bölge de mutlaka görmenizi istediğimiz yerleri listeledik fakat sığdıramadığımız çok fazla gizli saklı koylar bulunmaktadır. Bunları da gittiğiniz de mutlaka keşfedeceksiniz. Keyifli geziler.

 

yorum Yap