Üye Girişi

Bir hesabınız mı var Giriş Yap

Bir hesabınız mı var Giriş Yap

Kişisel verileriniz, Kvkk Metni kapsamında işlenmektedir. “Kayıt Ol” butonuna basarak Üyelik Sözleşmesi’ni okuduğunuzu ve kabul ettiğinizi onaylıyorsunuz.

Fethiye'de Gezilecek Yerler Listesi

Onur Öztürk 2023-02-17
Fethiye'de Gezilecek Yerler Listesi

Fethiye'de Gezilecek Yerler Listesi

Geçmişi çok eski çağlara dayanan Fethiye, Antik dönemde ‘Işık Yurdunun İnsanları’ olarak anılan Likyalılar tarafından ele geçirilmiş ve ismi Telmessos yapılmıştır. M.Ö 5. Yüzyılda Delos Birliğine, M.Ö 362 de ise Likya’ya geçmiştir. Kurulumu M.Ö 3000 yıllarına dayanan kent Likya Karya sınırında yer almaktadır. Uzun süre Likya egemenliğinde kalan bölge M.Ö 6. Yüzyıl ortalarında Pers egemenliğine geçmiştir. M.Ö 333’te Anadolu’yu Perslerin elinden kurtaran İskender’in egemenliğini Selevkoslar izledi. Daha sonra Bizans ve Roma buyruğu altına giren antik Telmessos kenti 1424 yılında Osmanlı topraklarına katıldı. Zamanla Telmessos’tan Meğri’ye dönüşen kentin ismi, 1914’te ilk hava şehitlerinden biri olan Fethi Bey’in uçağının düşmesi ile Fethi Bey anısına Fethiye olarak değiştirilmiştir. 

En Güzel 10 Yer Önerisi

Türkiye’nin önemli turizm bölgelerinden olan Fethiye, tarihi ve kültürel yapısı ile, doğası ile, muhteşem kumsalları ve berrak denizi ile yerli yabancı her turistin kendisinden bir parça bulabileceği tatil bölgesidir. Aynı zamanda yamaç paraşütü, su sporları ve dalış yapabileceğiniz elverişli alanları bulunmaktadır. 

1. Kelebekler Vadisi

Vadi, 350 metre yüksekliğinde sarp kayalık duvarlarla çevrilidir. İçerisinde 80’den fazla kelebek türü bulunan vadi ismini özellikle kaplan kelebeğinden almıştır. Kaynağı Faralya mahallesinden gelen ve 50 metre yükseklikten dökülen şelale, Vadi’nin ortasından geçen bir dere yardımı ile Akdeniz’e ulaşır.  Bölgeye sadece tekne ile ulaşılabilmektedir. Dünya mirası olarak korunan 100 dağdan biri olan Vadi 8 şubat 1995 yılında birinci derece doğal sit alanı ilan edilmiş ve yapılaşmaya kapatılmıştır.  Derin ve dalgalı denizi olan Kelebekler Vadisinde yüzme deneyimi de yaşayabilirsiniz. Ayrıca kano ve deniz bisikleti kiralayabilir bu muhteşem güzelliğe bir de denizin ortasından bakabilirsiniz.

 

2. Kayaköy

Şimdilerin hayalet köyü olarak bilinen Kayaköy, Cumhuriyet öncesine kadar Türkler ve Rumların birlikte zengin bir hayat yaşadığı 6.500 kişilik bir yerleşim merkeziydi. 1923 yılında burada bulunan Rumlar, nüfus mübadelesine tabi tutularak Yunanistan’a gönderilmiştir. Yunanistan’da olan Türkler de aynı zamanda gelip Kayaköy’e yerleşmiştir. Ancak Türklerin yaşam şartlarına uymayan köy zaman içerisinde terkedilmiştir. Günümüzde yarısı yıkılmış, sarmaşıkların hakim olduğu 2 kilise, 14 şapel, ve 3.500 evin olduğu hayalet köyü gezerken eski yaşanmışlıkların olduğunu hissedecek hem büyülenecek hem duygulanacaksınız.

 

3. Saklıkent Kanyonu

Bir çobanın keçisinin peşinden gitmesi ile keşfedildiği düşünülmektedir. Eşen Çayı’nın kolu olan Karaçay’ın oluşturduğu Kanyon, 18 kilometre uzunluğunda 200 metre yüksekliğindedir. Kanyon, 6 Haziran 1996 da milli park ilan edilerek korunmaya alınmıştır. 12.390 hektarlık alanda bulunan kanyon içerisinde Kaş ve Seydikemer’in üçer köyü bulunmaktadır. Şiddetli akan bir su olduğundan su içerisinden yürümek imkansızdır. Bundan dolayı kanyonun dik yamaçlarına ulaşabilmek için demir çubuklarla tutturulan 200 metrelik ir tahta köprüden yürümelisiniz. Yaz aylarında serin bir ortam yaratan kanyonda piknik yapabilir, suyun çevresinde keyifli zaman geçirebilirsiniz. 

 

4. Amintas Kaya Mezarları

Doğal kayaya oyulmuş mezarlar, Likya döneminde Telmessos Antik Kenti’nin yöneticisi olduğu bilinen Kral Amintas’ın adını taşımaktadır. Şehrin güney tarafında dağın eteklerinde bulunan mezarlar, M.Ö 350 yılında inşa edilmiştir. Tekneler ile aşağıdan net görebileceğiniz mezarları yakından görmek isterseniz tırmanması biraz zorlu olacaktır. Fakat eğer çıkabilirseniz gördüğünüz manzaraya kesinlikle hayran olacaksınız. 

 

 

5. İztuzu Plajı

Tarihte bir liman kenti olarak faaliyet gösteren bölge, M.Ö 223 ve 227 yıllarında yaşanan deprem sonucu Dalaman Çayı’nın yatağının değişmesi ile oluşmuştur. Fethiye’nin en ilgi çeken plajlarından olan İztuzu plajının tek özelliği denize girmek veya güneşlenmek değildir. Caretta Carettaların yumurtalarını buraya bırakmasından dolayı ‘Kaplumbağa Plajı’ olarak da anılan İztuzu, 4,5 kilometre uzunluğa sahip bir Akdeniz Plajıdır. Aynı zamanda plaj tuzlu deniz suyu ile tatlı suyun tam ortasında yer almaktadır. Caretta Carettaların yumurta bıraktıkları yerler işaretlendiğinden dolayı o bölgeye giriş yapılamıyor. 1988 yılından beri plaj akşam 20:00 ile sabah 08:00 saatleri arasında kapalı ve gürültü yapmak, ışık yakmak kaplumbağaların rahatsız olmaması adına kesinlikle yasak. Plaja kara yolu ile gelinebildiği gibi batı yönünden tekneler ile ulaşmakta mümkün. Eğer geliş için tekne tercih ederseniz yolculuk esnasında suyun dibine mutlaka bakın caretta carettalar size mutlaka eşlik ediyor olacaktır. 

 

6. Ölüdeniz

Fethiye’nin simgesi haline gelmiş olan Ölüdeniz turistin en yoğun olduğu bölge olarak bilinmektedir. Fethiye’de küçük bir kasaba olan Ölüdeniz, Fethiye şehir merkezine 13 kilometre, Hisarönü’ne 4 kilometre mesafededir. Plaj 2 bölümden oluşmaktadır. Denize doğru bakarken solda kalan kısım Belcekız olarak bilinen kum plajdır. Diğer kısmı ise Ölüdeniz olarak bildiğimiz lagün tarafıdır. Ulusal bir rezerv olarak korunan plaj dünyanın en iyi 5 plajı arasındadır. Hiç ev bulunmayan vadi, otelleri, pansiyonları ve restoranları ile tam bir turistik alandır. Birçok etkinlik alternatifi bulunan plajda; tandem uçuş, yamaç paraşütü, yürüyüş turları, tekne turları yapabilirsiniz. Yamaç paraşütü oldukça ünlü olup paraşüt ile 2 kilometre yükseklikteki Babadağ Dağından yapılmaktadır. Mavi bayraklı olan plajda yüzebilir denizin ve kumun tadını çıkarabilirsiniz. 

 

7. Kabak Koyu

Fethiye Ölüdeniz’e 17 kilometre mesafesi olan koy bir cenneti andırmaktadır. 200 metre uzunluğunda olan koy, üç tarafı dağlarla çevrili bir kanyon biçiminde derin bir vadi ve vadinin denize açılan kumsalından oluşmaktadır.  Otel ve pansiyonların dışında doğal olması sebebi ile kamp yapmak isterseniz ağaç evlerde ya da çadırlarda konaklayabilirsiniz. Kabak vadisinin derinlerinde mutlaka görmeniz gereken Aladere Şelalesi bulunmaktadır. Likya yolunu takip ederek 1,5 saatte şelaleye ulaşabilir Kabak koyuna gelmişken burayı da görüp deneyimlemenizi tavsiye ederiz. 

 

8. Telmessos Antik kenti

1993 yılında Müze Müdürlüğü tarafından sondaj çalışmaları yapılırken Toprağın 4 metre altında tiyatronun oturma sıralarına rastlanmıştır. 1995 yılına kadar tamamlanan kazıdan tiyatronun kalıntıları çıkartılmıştır. Eski Roma döneminde inşa edildiği öngörülen tiyatro M.S 2. Yüzyılda restore edilmiştir. 5.000 kişilik kapasitesi bulunan tiyatro Bizans döneminde arena olarak kullanılmıştır. Günümüzde 1.500 kişilik bir konser alanı olarak kullanılabilmektedir. 

 

9. Çalış Plajı

Fethiye’nin bir diğer önemli plajı olan Çalış plajı gün batımının en güzel izlendiği yer olarak bilinir. Denizin, kumun ve güneşin tadını çıkarmak için, yürüyüş yapmak için ve gün batımını izlemek için mutlaka uğramanız gereken yerlerden biridir.  Aynı zamanda çevresinde bulunan otellerde konaklama imkanı bulabilir, yine çevresinde yer alan restoranlarda yemek yiyebilir kafelerde dinlenebilirsiniz. Çalış plajı gündüz yoğun olmasının yanı sıra gece hayatında da çok kalabalık ev renklidir. Çevresinde bulunan barlarda sevdiklerinizle keyifli vakit geçirebilirsiniz.

 

10. Gizlikent Şelalesi

Ulaşım bakımından pek kolay bir yolu olmayan şelale görülmeye değer noktalardan biridir. Şelalenin soğuk suyunda yüzmek Fethiye sıcağında sizlere inanılmaz iyi gelecektir. Sabah 08:00 – 21:00 saatleri arasında ziyaret edebilir, şelalenin sesi ile huzurlu bir zaman dilimi geçirebilirsiniz.

 

FETHİYE’Yİ KEŞFEDİN

Oluşumu çok eski dönemlere dayanan Fethiye günümüze kendisine güzellikler katarak taşınmıştır. Hem tarihi ve kültürel yapısı ile sizleri kendisine hayran bırakacak hem de bünyesinde bulunan en önemli plajlar ve koylar ile sizleri denize ve güneşe doyuracaktır. Fethiye’ye gitmişken yöresel lezzeti olan Babadağ Keşkeğinin tadına bakmadan dönmemenizi tavsiye ederiz. Keyifli turlar.

yorum Yap